Τοποθεσία

Το Λουτρό είναι παραθαλάσσιος οικισμός της επαρχίας Σφακιών, στη νοτιοδυτική Κρήτη. Βρίσκεται δυτικά από τη Χώρα Σφακίων και ανατολικά από την Αγία Ρουμέλη, γνωστή για το φαράγγι της Σαμαριάς, 74 χιλιόμετρα από τα Χανιά.

Το Λουτρό είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι, φυσικό λιμάνι, όπου δρόμος ΔΕΝ υπάρχει, ούτε μεγάλα ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και πισίνες. Αν και δημοφιλής προορισμός, δεν έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις προσφέρουν ότι καλύτερο στον επισκέπτη του.

Η περιοχή

Αν αγαπάτε τη θάλασσα, το Λουτρό είναι ο παράδεισός σας! Τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά είναι εκεί και σας περιμένουν για βουτιές, θαλάσσιο ποδήλατο και κανό. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις όμορφες παραλίες (είτε με τα πόδια είτε με βάρκα-καΐκι), όπως είναι τα Γλυκά Νερά, ο Τίμιος Σταυρός, τα Περβολάκια, τα Μάρμαρα (κάποιες είναι οργανωμένες παραλίες, κάποιες άλλες όχι).

Μια ημερήσια βόλτα με πλοίο στη Γαύδο, το νοτιότερο νησί της Ευρώπης, ή στην Αγία Ρουμέλη (με γνωστά μέρη το φαράγγι της Σαμαριάς και τον Άγιο Παύλο) θα σας προσφέρουν όμορφες στιγμές.

Επίσης, η πεζοπορία στο Λουτρό θα σας ανταμείψει. Το μονοπάτι Ε4 είτε προς την Αγία Ρουμέλη είτε προς Σφακιά, διπλά στο Λιβυκό πέλαγος, είναι μοναδικό. Μπορείτε να ανεβείτε στην Ανώπολη, να επισκεφτείτε την Αγία Αικατερίνη και να εξερευνήσετε το φαράγγι της Αράδαινας, όπως και το φαράγγι της Σαμαριάς.

Για πιο κοντινές αποστάσεις μπορείτε να επισκεφτείτε τον παλιό κουλέ στην κορυφή του Λουτρού, παραδίπλα την ενετική στέρνα, τον μύλο και λίγο πιο κάτω την Καστέλλα. Αξίζει να επισκεφτείτε τις δύο εκκλησίες που βρίσκονται γύρω από το χωριό, τον Άγιο Χαράλαμπο και τον Άγιο Αντώνιο, όπως και τα δύο μικρά παραθαλάσσια χωριά δυτικά του Λουτρού, τον Φοίνικα και τον Λύκο.

Δραστηριότητες

Στο Λουτρό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όλα αυτά που αναφέρθηκαν στην παραπάνω ενότητα,καθώς και να νοικιάσει ένα σκάφος (rent a boat) για να εξερευνήσει τις μοναδικές σε φυσικό κάλλος παραλίες της νοτιοδυτικής Κρήτης.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε κατάδυση είτε είστε ειδικευμένος δύτης είτε θέλετε να δοκιμάσετε γιαπρώτη φορά. Το κέντρο καταδύσεων στα Σφακιά (Notos Mare) προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.